foto 23 Descartes

Tema i enfocament: teòric o històric / panoràmic o monogràfic.

Una vegada triat el tema ens hem de plantejar quin enfocament volem donar-li. Podem tractar-lo des d'un punt de vista teòric o històric, i podem donar una visió panoràmica o monogràfica.

Aspecte teòric o històric.


Hem de pensar si volem treballar el tema des d'un aspecte teòric o centrant-nos en un aspecte històric.

En sociologia, psicologia, filosofia, antropologia cultural, estètica, filosofia del dret podem plantejar-nos fer un treball teòric o històric. En matèries com història de la filosofia el treball no pot ser sinó històric.
Aspecte teòric.
Un treball teòric afronta un tema de manera especulativa, parteix d'altres treballs teòrics o pràctics, extreu informació que analitza, relaciona, comprèn, interpreta per tal d'aclarir determinats fenòmens i/o conceptes, i tot això mitjançant el raonament especulatiu. Gairebé sempre es tracten de temes caràcter abstracte, per exemple: la noció de rol social, el problema de la llibertat, l'acció política, el problema del coneixement, l'ésser humà com a ser social, la relació cos i ànima o ment i cos, etc.

Aquests temes podem estudiar-los des de dos perspectives, des d'una visió panoràmica o monogràfica.

Aspecte històric.
Tothom sap el que és la història. Podríem dir que un treball històric tracta un tema històric, o sigui, estudia, exposa i explica esdeveniments passats o actuals que tenen certa rellevància per la humanitat, el pensament, i en general per la cultura.

Un tema històric pot fer referència a una temàtica clàssica o d'actualitat. Cadascuna té les seves dificultats i al·licients:
  • Un tema contemporani és més atractiu per la novetat, però és més difícil de treballar: la bibliografia és mes reduïda, la interpretació de la seva obra és més discordant i vaga, falta perspectiva històrica.
  • Un tema considerat clàssic té una línia d'interpretació clara, és més fàcil trobar les obres i saber quines són les més representatives. Per contra hi haurà molta informació i estudis, això en portarà a tenir que fer una investigació bibliogràfica més atenta i reduirà les nostres possibilitats de fer un treball original.

Un treball històric haurà d'estar ben contextualitzat, (sempre que això no ens allunyi de l'objectiu del treball). Haurem de mostrar les influències (autors, l'època), les seves diferències i/o similituds, etc. I a la vegada, justificar-ho amb raons. Això podria sortir en la conclusió com balanç del treball.

Un tema històric també pot ser estudiat des de tres perspectives, a saber, una visió panoràmica, monogràfica o fer un estudi comparatiu.

Visió panoràmica o monogràfica.

No és el mateix donar una visió panoràmica d'un tema que monogràfica. Pensem en el camp de la fotografia. Si volem retractar la Torre del Reloj de la Plaça de Sant Marco de Venècia (Itàlia) podem fer:

foto 24
  1. Un plànol que mostri una visió molt general de la plaça (foto 24).
    Seria una panoràmica molt general, tant que gairebé no enfoca l'objecte que volem mostrar: la Torre del Reloj.
  2. Podem fer una foto de la façana de l'edifici de la Torre (foto 25).
    Dóna una panoràmica de la façana. Com a panoràmica ens permet parlar de tot el conjunt de l'edifici. Fins i tot podríem haver fet una foto en la que s'apreciés l'edifici juntament amb els edificis veïns (foto 26) i també serviria com a panoràmica.
  3. Podem fitxar-nos en un detall de la Torre, per exemple el Reloj (foto 27).
    Dóna una visió monogràfica d'un aspecte concret de la Torre: el Reloj.

Visió panoràmica. foto 25
Una visió panoràmica d'un tema ha de fer un plantejament de conjunt de la qüestió, però no ha de ser tant general que consisteixi en una mera ressenya d'un tema, d'un autor o d'opinions. Mai ha de ser molt ampli, si fem un plantejament molt ampli del tema, no podrem tenir garantia suficient d'haver tractat tot el que hauríem d'haver tractat, i serà difícil evitar una sèrie d'errades comuns a aquest tipus de visió, a saber:
  • Oblidar-se d'alguns aspectes importants: idees/autors importants.
  • Introduir idees/autors considerats menors en lloc d'altres, més significatius.
  • No aprofundir suficient en alguna idea/autor, o no fer un tractament equivalent en temps i espai d'idees/autors igualment importants.
  • Fer comentaris, que per breus, no siguin massa afortunats. La falta de temps i espai degut a l'amplitud del tema ens porta a tractar amb brevetat idees/autors.
  • Etc.


foto 26 Els perills de la visió panoràmica deriven de l'amplitud del tema, si és molt ampli ens obliga a seleccionar molt i a aprofundir poc, i serà impossible no caure en les errades més comuns d'una visió panoràmica. Per evitar-ho haurem d'acotar l'estudi del tema i treballar aspectes més concrets, hem de procurar delimitar bé el tema. Acotar vol dir limitar la investigació a un període, o entorn determinat; definir clarament les fronteres del tema. L'acotació del tema és l'únic que ens permet no descuidar aspectes importants del treball per falta de temps o espai. També és aconsellable que el títol inclogui la paraula "panoràmica".

Si, per exemple, ens hem plantejat fer un treball molt general, millor que ho acotem i donem una visió més concreta del tema:

Temes molt generals. Temes més concrets.
- La intel.ligència. - La intel.ligència humana segons la psicologia contemporània.
- La idea de ciència. - La evolució de la idea de ciència al segle XX.
- Les classes socials. - El concepte de "classe" en R. Dahrendorf i en la corrent conflictivista de la sociologia.
- La filosofia al segle XX. - La filosofia de la sospita al segle XX: Freud, Marx, Nietzsche.
- Les visions del món a la filosofia. - Les visions del món a l'edat mitjana: D'Agustí d'Hipona a Tomàs d'Aquino.
- Les diferents visions de la història. - Tres visions de la història: Agustí d'Hipona, Vico i Voltaire.


Visió monogràfica.
foto 27 Una monografia és un treball que localitza i redueix molt el camp de treball, aprofundeix en l'estudi d'una problemàtica, concepte o idea abstracta, o bé estudia aspectes clau d'un autor/autors o període històric. Ha de tractar el tema amb detall. És un estudi d'una determinada part d'un tema concret i no una exposició de les diferents visions que es tenen sobre el tema.

Una monografia històrica haurà d'anar contextualitzada i mostrar, si cal: com influeixen altres autors, l'època, les diferencies i/o similituds entre l'autor i l'època, les diferencies i/o similituds amb altres autors, etc.


Com abans hem dit un tema teòric o històric pot ser tractar des d'una visió monogràfica.

Ajuda per a triar el tema.

Un tema teòric o històric pot tractar-se amb una visió panoràmica o monogràfica. O el que és el mateix, podem donar una visió panoràmica d'un tema teòric o històric, o bé treballar de manera monogràfica un tema teòric o històric. Per a decidir l'enfocament que li donarem al treball podem partir de les nostres intencions:
  1. Si volem treballar un concepte teòric (Premeu A).
  2. Si volem treballar un període històric (Premeu B).

  3. Si volem treballar una visió general o de conjunt d'un tema o autor. (Premeu A1 y B1).
  4. Si volem treballar un aspecte concret d'un tema o autor (Premeu A2 y B2).
A
Tema
Teòric
A1. Visió panoràmica d'un tema teòric
A2. Visió monogràfica d'un tema teòric

B
Tema
Històric
B1. Visió panoràmica d'un tema històric
B2. Visió monogràfica d'un tema històric
B3. Exposició comparativa d'un tema històric


sophipolis.migueb.com
Miguel Herreros Navarro